Paul Pogba sporter met hoogste marktwaarde, Max Verstappen beste Nederlander

Paul Pogba is verkozen tot ‘most marketable athlete’ van 2018. Het gezaghebbende SportsPro Media stelde een lijstje samen met de vijftig best te vermarkten sporters en dat wordt aangevoerd door de Franse voetballer van Manchester United. Pogba neemt de koppositie over van de Engelse bokser Anthony Joshua.

De voormalig duurste voetballer ter wereld (28 miljoen volgers op Instagram) heeft een goed jaar achter de rug. Hij won in Rusland de wereldtitel met Frankrijk. Buiten het veld was hij een van de gezichten van de Adidas reclamecampagne ‘Creativity is the Answer’. Door de hoge engagement op zijn posts op social media, creëert hij veel waarde voor zijn sponsoren. Bij het samenstellen van de lijst keek men naar prijs-kwaliteitsverhouding, leeftijd, thuismarkt, charisma, bereidheid en crossover-appeal.

In deze lijst laat Pogba onder meer landgenoot Kylian Mbappé (derde) en collega’s Harry Kane (zesde) en Neymar (16de) achter zich. In totaal staan er tien voetballers in deze top vijftig. Lionel Messi en Christiano Ronaldo komen op de lijst niet voor.

Maar liefst 22 van de 50 sporters komt uit de Verenigde Staten. Max Verstappen is de enige Nederlander op de lijst. De Limburge Formule 1-coureur heeft Jumbo Supermarkten, Ziggo, Exact en Red Bull als belangrijkste sponsoren. De namen van wielrenners als Tom Dumoulin of Peter Sagan komen niet in de lijst voor.